158# Kuhinja po moje

Kuhinja je poseben prostor, ne vem če sem že sploh kdaj pisala o kuhinji kako drugače kot o šalčkah, šalcah, posodah, pripomočkih? Mislim da ne. Bom tokrat pisala o mojih željah v kuhinji, vendar zraven nesramno cedim sline nad podjetem/spletno trgovino/idejo  Pedlars - starša šestih otrok in njun biznis. Posel, ki ga vodita od doma, nekje na Škotskem (no pravita, da imata še dom v Londonu in v Franciji).  Ko se usedejo v moje možgane vse informacije, da prodajata kar imata onadva rada, da večino izdelkov najdeta na potovanjih, potem že strižem z ušesi in študiram, študiram, ker jaz bi tudi tako delo. Vedeno rada pogledam trgovine za katerimi stojijo dobre zgodbe in dobri ljudje. Vendarle je velika razlika med Veliko Britanijo, ki je roko na srce tržišče, pisano z veliko začetnico, medtem ko je Slovenija le sobotna tržnica in nič več. No pa pojdimo na moj tokratni nakupovalni pohod; vintage stil. Luč je ubijalska, zadnje čase sem res nora na obdobje 1940-1960, iz istega obdobja so tudi steklenice za mleko ter stenska ura, smetišnica in metla ne čisto, vendar sodita zraven. Da ne omenjam dejstva kako sta takile metla in smetiščnica hrbtu prijazni.

Apropos steklenice za mleko -  morda pridejo v modo tudi pri nas, ko imamo toliko mlekomatov, uporaba steklenic je mnogo bolj ekološka od recimo plastenk, ker se jih da dovolj dobro oprati po nošenju mleka domov – govorim iz lastnih izkušenj, ko že sedmo leto hodimo po mleko s steklenicami.

Pri njih najdemo tudi novejši stil in ker me zadnje dni napis keep calm and carry on spremlja na vsakem koraku in ga imam že rahlo poln kufer, jo po mojem mnenju preproga in tale napis na njej, pred mojo pisarno, edina smiselna uporaba le-te. Posode za shranjevanje biskvita, tile dve sta lepi, res lepi, sledi deska za rezanje – tudi tole sem želela predstaviti že dolgo nazaj, ker je v obliki pregradnih kartonov, všeč mi je. Kot zadnja je -  spet luč. Jejhata, oblika seka, barva tudi – kako dobro bi šele izgledale TRI lučke skupaj, ena zraven druge na treh različnih dolžinah kabla – njihov izbor svetil je res pisan meni na kožo.

Takole za ponedeljek zjutraj, upam, da še koga premami in bo začel z virtualnim nakupovanjem in redekoriranjem kuhinje. Vam povem je dooobroooooo.

 • Share/Bookmark

Tagi: , , , , , , , ,

 1. sličica nevenka

  Zadnjič sva s prijateljico ugotavljali, da imam v dnevno kuhinjskem prostoru prav nek čuden slog, poimenovali sva ga gorenjski Maroko.
  Žal v to kombinacijo nekako ne sodi tipično angleški dizajn. Kar pa ne pomeni, da mi ni všeč. Rdeča lučka res “seka”.

 2. sličica pullga

  Gorenjksi Maroko ? Prosim prosim kakšno slikco, lahko na moj mail
  pullgadoma (afna) gmail.com

 3. sličica nevenka

  Saj bi ti poslala kakšno slikico, a sem brez fotoaparata.
  Samo za malo lažjo predstavo, kuhinjo imam leseno (country) Gorenje Alpina, listnato zelene barve, stene so smetnovo jagodovo rožnate z ročno poslikano zelenkasto borduro, mizica in dve klopi v temno rjavem lesu, kovinski knjižni regalček, kovinski svečniki na steni, kovinsko zrcalo nad mizo (feng shu pravilo), kovinska servirna mizica, kamniti pod v bež odtenku, zavese bele z rožnato zelenimi rožicami in vinsko rdeče stranske zavese, vinsko rdeče prekrit kavč z okrasmimi blaznicami, vinskimi in v barvi pistacije, tudi svečke imam v barvi pistacije, prti na mizi vinsko rdeč….
  Moškim je vse skupaj malo prerožnato. Jaz se pa v tem zelo dobro počutim.
  Je energija v prostoru, a ni preveč vsiljiva. Barvno je še kar usklajeno, stilno pa majčkeno nenavadno.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !