Francoske demonstracije od blizu

Francoske demonstracije, ko jih spremljam iz kavča na toplem in varnem  v Sloveniji so pač demonstracije, malo dima, malo ognja, veliko vpitja, pa malo razbijanja. Ko pa nič hudega sluteč (no to ni čisto res,  na končni postaji metroja A so se nabirali policisti v bojni pripravljenosti – ampak to jih srečujem že nekaj dni) priletiš pred demonstrante, pa… Bili smo  strašno presenečeni,  ko smo ob reki napredovali do glavnega Lyonskega trga Place Bellecour in vmes turistično fotkali ter razmišljali v katero rastavracijo gremo na kosilo, ko zagledamo dim, nepregledno množico in zaslišimo zvok demonstracij. Oh in kakšen zvok je to, to je nekaj tako groznega, tako zastrašujočega. Slišiš napovedovalca, ki demonstrante vzbodbuja, vpije parole, čeprav ga nisem nič razumela je čutiti v glasu, jezo, nasilje, mrž,  tisti prvinski zvok bodrenja, gremo v vojno, gremo v napad. Potem pa množica odgovori tako s kriki, kot topotanjem z nogami, dimnimi bombami, vihranje z zastavami in to počasno premikanje demonstrantov.  Kri mi požene po žilah, pulz se dviga in spreleti me res grozen srh, strah. Morda bi bilo manj strašno, če ne bi bila moja otroka z menoj in bi šla verjetno potem še bližje kot na 250 m, samo vseeno.

Slike niso nič, zvok, ki ga doživiš na mestu je pa grozen, naravnost strašen. To ni nič, kar se gredo naši demonstrati, oni so vajenci, ma manj kot vajenci, tukaj je tradicija protestov dolga in globoka in jasno  nasilje jim ni tuje. Definitvno ne. Že ves teden smo po mestu spremljali grozno veliko stekla med raznimi razpokami in fancy trgovine s po eno do  dvema luknjama v izložbenem steklu, očitno se jim ne da še menjati vseh oken, dokler ne bodo prenehali z demonstracijami.  In ja očitno je, po brskanju po spletu,  da so jim demonstracije 19 oktobra že ušle iz rok, na you tube si lahko pogledate vse, od uničevanja avtomobilov, ki sploh niso nič krivi, ropanja trgovin, zažiganja smetnjakov (hm jaz sem pa gruntala zakj nisem mogla najti nobenega smetnjaka v središču mesta, kar je sicer pravilo.  Na sploh je videti da je presetilo tudi policiste, če prav vidim tule, so policisti v kavbojkah, čisto nekaj drugega kot danes.

Takole smo opazavali samo dim… namesto trga in demonstratov smo videli samo to, nič drugega.

Toliko za danes iz Lyona, potem bodo sledile bolj dominstilske teme.

 • Share/Bookmark

Tagi: , , , , ,

 1. sličica Karmen

  Wow, tole je pa res scary. Ko sem bila pred enim mesecem v Parizu, ravno sredi stavke (o težavah z metroji in RER imam dolge zabavne zgodbe), so bile na vseh trgih preventivno postavljene ograje, bilo je ogromno do zob oboroženih policistov in vojske. Sicer se takrat protesti niso razvili v demonstracije, zdaj pa postaja vedno bolj napeto.

 2. sličica Dajana

  Francija je bila vedno prva. ;)

 3. sličica bine bone

  Pobliže sem si ogledal obuvala demonstrantov. Zakaj? Zato: Ker je med demonstranti sigurno bilo nekaj, demonstrantov provokatorjev. Kako jih spoznaš? Ravno po obuvalih. Taki osebki-provokatorji imajo na nogah vojaške ali policijske škornje. Tudi na demonstracijah v Grčiji so bilči opaženi taki plačanci, ki vspodbujajo demonstrante, da bi se le te sprevrgle v krvave spopade in bipotem banditske vlade lahko razglasile izredne razmere, če pride do tega, to je praktično vojna. Da ne bi kdo zmotno mislil, da bi bil kateri tak v kakšni uniformi. Oblečeni so kot ostali civili. Samo škornji jih izdajo. Banditske vlade bi na vsak način rade sprovocirale stanje za izgovor izrednih razmer. Takrat pa bi se šele začelo urisnečivati najbolj črn scenarij, ki si ga sploh ne moreš zamisliti.
  Čao.

 4. sličica Jasna

  No ja, bine bone, ne pozabi, da ima tudi protivladna stran interes, da se razvname vojna – tako dobi material za hujskanje za naslednjih 10 let, zrtve, mucence ipd. Le poglej kaj se je zgodilo na G8 v Genovi – moski napade policista z zelezno palico, policista (20 ali 21 let starega) zagrabi panika in ga ustreli (ozracje je bilo itak napeto tako kot na zgornjih slikah), ze tedne prej se je spodbujalo nasilje. No, ko je treba, je ta zgodba znova in znova aktualna.

 5. sličica Afnogunc

  V Švici in ZDA se takšen vandalizem ne more zgoditi, kajti tam je toliko ljudi, ki imajo doma orožje, da bi sami zaščitili svojo lastnino, če tega država ni sposobna. Tako pa so nič krivi prebivalci in trgovci talci ljudi, ki se ne menijo za tujo lastnino. Sicer pa je to verjetno cilj Francije, da prestraši prebivalce, kajti s tem kratkoročno pridobi, ker ljudje od države zahtevajo zaščito. Dolgoročno pa izgublja, kajti takšne države ljdje ne potrebujejo, rabijo pa kar nekaj časa da to pogruntajo.

 6. sličica Pullga

  Po drugi strani pa je zanimiva brezbrižnost domačinov opazovalcev. Nekako takole mi je navrgla ena od njih, skomig z rameni in “jah francoska folklora”. Da bi videle plačance ne, smo pa videli skupino mladih fantov, ki so bili za moje pojme predobro opremljeni. Ne znam razložit, slikala jih nisem, imeli so nort facdve jakne, široke hlače, vse polite z barvo, ter ogromne torbe. Transaprenti so bili skbno pospravljeni v torbe, zaščiteni. Motile so me tiste ogromne težke torbe.

 7. sličica bine bone

  Jasna. Seveda vsi imajo nakakšne interese, ki jih na koncu plačajo običajni ljudje. Resnični pravokatorji in režiserji takega stanja pa se skrivajo v ozadu. Ti take zadeve zrežirajo obenem pa jih obsojajo. Igrajo zelo pretkano in skrajno podlo igro. In tist, da kaj takega ne bi bilo mogoče v Ameriki ali Kanadi? V Kanadi je registrirano 7 miljonov kosov osebnega orožja pri ljudeh. Z takšnim hinavskim zakonom kot se je zgodil tudi pri nas so kanadčane že skoraj razorožili. Pobrali so jim že več kot 6 miljonov kosov orožja. V Sloveniji naj bi bilo pred tem izvajanjem po približni oceni kakih 100.000 kosov neprijavljenga orožja. In potem tista hinavska in zahrbtna, da noben od teh imetnikov takega neprijavljenega orožja ne bo kaznovan, če ga vrne. Radi bi nas spravili na stopnjo klavne živine se mi zdi. Oblast se oborožuje, češ, da nas bo branila? Pred čem? Saj smo navadni občani na stopnji megdalenske dobe v kameni dobi. Oni pa uporabljajo nasodobnejšo satelitsko infra tehnologijo. le čemu? Spet sem nekaterim pokvaril dan. Toda to je kruta resničnost, ki nam vsak dan bolj zateguje okove okoli vratu. Na konc bosta samo dve variante. Gospodar in suženj. V to smer se stvari gibljejo. To morajo nekako dokončati do leta 2050.
  Čao.

 8. sličica Dajana

  “Ti take zadeve zrežirajo obenem pa jih obsojajo. Igrajo zelo pretkano in skrajno podlo igro.”

  Zakaj me to spominja na Baričeviča in bullmastife in garažo in odvetnika Senico, ki je vpleten in je partner notranje ministrice republike Slovenije????

 9. sličica Franz

  @Dajana – verjetno zato ker ga sama rada faseš od psa, in te vsak stavek asociira ravno na to!

 10. sličica bine bone

  Sigurno je to isto samo bolj na lokalnem nivoju. Ampak resnično tisto kar bi radi taki, je sprovocirati po večini planeta planirane demonstracije, ki kot mislijo bi porušile obstoječe sisteme. Na vsak način bi radi povzročili vse splošni kaos. Da bi potem uvedli policijsko državo ali vojaško hunto. Tak načrt imajo v pripravi za ZDA že več kot 30 let. Torej vlade si želijo narede. Seveda bi morali ljudje širom sveta mirno reagirati na take njihov namene. Ne bi smeli nasesti provokatorjem. Če ne bomo tako reagirali bomo padli ravno v tisto zanko, ki nam jo pripravljajo. Torej tile to želijo, da mi na čedalje večjo ekomnomsko krizo, odgovorimo z nasilnimi demonstracijami. In kot vidimo ljudje temu že nasedajo. Zakaj. Oblast želi uvesti popolnoma totalno državo širom sveta. Zato bi moral biti izredno pazljivi na takih mirnih protestih na ljudi, ki začnejo z nasiljem. Tudi tiste nedavne demonstarcije pred parlamentom so sprovociral taki nasilneži, provokatorji.
  Rešitev za take njihove načrte obstaja.
  In to je masovna neposlušnost. In sistem se ne bi mogel s tem nositi.
  Čao.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !